WAT IS PLANET WOOL

Planet Wool is een particulier initiatief en is na de aardbeving in april 2015 en na de daarop volgende aardverschuivingen , spontaan ontstaan. Planet Wool importeert rechtstreeks vanuit Nepal, 100% wollen (handgemaakte) mutsen, hoofdbanden en wanten. Op aanvraag importeert Plant Wool 100% wollen vesten die keurig zijn afgewerkt en volledig zijn gevoerd met fleece van hoge kwaliteit. De volledige winst op de producten wordt gebruikt om de Nepalese gehandicapte kinderen en straat- en weeskinderen te helpen. Alle activiteiten worden weergegeven in onze blogs.

WAT BEOOGT PLANET WOOL

De gehele opbrengst van de verkoop van de handgemaakte wollen producten, komt na aftrek van de gemaakte kosten, geheel ten goede aan Nepalese kinderen. Planet Wool krijgt daarbij hulp van Nepalese sociaal werkers, vrienden en hulpverleners. Het geld wordt besteed aan zorgvuldig gekozen kleine projectjes. In het bijzonder worden kleine schooltjes is de Himalaya en schooltjes voor kinderen met een verstandelijke en/of een fysieke beperking gesponsord. Daarnaast doneert Planet Wool aan kleine organisaties ( in en rondom Kathmandu) die straat- en weeskinderen onderdak, verzorging en onderwijs bieden. Tevens wordt voor de allerarmsten de meest noodzakelijke voorzieningen zoals watertanks, waterfilters, bedden met matrassen, medicatie, dekens, kleine huisjes en kookgerei aangeschaft. zie de blogs

FABRIEKJE IN KATHMANDU

De eigenaar van Planet Wool Export (Diwakar Thapaliya) besloot eind 2020 om zijn fabriekje te verplaatsen van een buitenwijk van  Kathmandu naar zijn woonplaats (Kavresthaly) omdat de luchtvervuiling in Kathmandu zo toenam dat die mogelijk schadelijk zou kunnen zijn voor zijn werknemers. In zijn fabriekje worden de 100 %  handgemaakte wollen mutsen, hoofdbanden en wanten gemaakt van puur schapenwol. Er worden hoge eisen gesteld aan de kwaliteit van de wol. De wol wordt gekocht van kleinere schapenboeren uit  Australië,  Engeland en Ierland.

Er werken zo’n 20 tot 30 volwassen mannen en vrouwen in het fabriekje. De arbeidsomstandigheden zijn zeer goed. De eigenaar van de fabriek  heeft er bewust voor gekozen om geen elektrische breimachines aan te schaffen zodat alle werknemers in de fabriek hun werk (en dus inkomen) kunnen behouden.

De werknemers krijgen 20 % meer loon betaald dan een gemiddelde fabrieksarbeider. Diwakar is erg trots op zijn personeel en zij op hem. Hij heeft voor zijn personeel een ‘gezondheidsfonds’ in het leven geroepen. De werknemers kunnen geld lenen (zonder rente) voor bijvoorbeeld medicatie en hoeven dat pas terug te betalen als ze dat kunnen.

OVER JAN BOSMANS

Op 1 maart 2022 is Jan met pré-pensioen gegaan. Daarvoor was hij ruim 40 jaar binnen het onderwijs als leerkracht/docent werkzaam. Vanaf 1999 werkte hij als onderwijskundig ambulant begeleider voor kinderen met epilepsie. Hij heeft de afgelopen 35 jaar tijdens zijn vakanties heel veel gereisd over alle continenten. In 1999 reisde hij via  Noord-India  naar Nepal. Hij  kwam in Kathmandu in contact met een Nepalese familie en leerde hij Diwakar Thapaliya kennen. Sindsdien is dat contact versterkt en is hij vaker bij hem en zijn vrouw op bezoek geweest in Kavresthali; een klein dorpje vlakbij Kathmandu. Net voor de aardbeving (februari 2015), was hij wederom op bezoek en bezocht hij ook een paar schooltjes om deze te voorzien van Engelstalige prentenboeken. Op weg naar huis nam hij een tas vol met wollen Nepalese mutsen mee. Deze mutsen verkocht hij  in een mum van tijd. De winst op de mutsen schonk hij aan een schooltje in Kavrestali. Planet Wool was geboren. Sinds februari 2016 importeert hij 100 % wollen handgemaakte producten waarvan de winst weer teruggaat naar Nepal. Inmiddels heeft hij in Nepal een redelijk groot netwerk. Ze helpen hem bij het vinden van goede projectjes. De projectjes worden zorgvuldig gekozen. Alle winst komt ten goede aan hoofdzakelijk Nepalese kinderen die de hulp hard nodig hebben (straat- en weeskinderen) Daarnaast ondersteunt Planet Wool mentaal en/of fysiek beperkte kinderen en volwassenen.  Inmiddels heeft Planet Wool door de goede verkopen bijna € 70.000 kunnen doneren. Lees meer in de blogs.