WAT IS PLANET WOOL

Planet Wool is een particulier initiatief en is na de aardbeving in april 2015 en na de daarop volgende aardverschuivingen , spontaan ontstaan. Planet Wool importeert rechtstreeks vanuit Nepal, 100% wollen (handgemaakte) mutsen, hoofdbanden en wanten. Op aanvraag importeert Plant Wool 100% wollen vesten die keurig zijn afgewerkt en volledig zijn gevoerd met fleece van hoge kwaliteit. De volledige winst op de producten wordt gebruikt om de Nepalese gehandicapte kinderen en straat- en weeskinderen te helpen. Alle activiteiten worden weergegeven in onze blogs.

WAT BEOOGT PLANET WOOL

De gehele opbrengst van de verkoop van de handgemaakte wollen producten, komt na aftrek van de gemaakte kosten, geheel ten goede aan Nepalese kinderen. Planet Wool krijgt daarbij hulp van Nepalese sociaal werkers, vrienden en hulpverleners. Het geld wordt besteed aan zorgvuldig gekozen kleine projectjes. In het bijzonder worden kleine schooltjes is de Himalaya en schooltjes voor kinderen met een verstandelijke en/of een fysieke beperking gesponsord. Daarnaast doneert Planet Wool aan kleine organisaties ( in en rondom Kathmandu) die straat- en weeskinderen onderdak, verzorging en onderwijs bieden. Tevens wordt voor de allerarmsten de meest noodzakelijke voorzieningen zoals watertanks, waterfilters, dekens, zinken golfplaten en kookgerei aangeschaft.

FABRIEKJE IN KATHMANDU

In een klein fabriekje in een buitenwijk van Kathmandu worden de 100 % wollen mutsen, hoofdbanden en wanten handmatig gemaakt van puur schapenwol. Er worden hoge eisen gesteld aan de kwaliteit van de wol. De wol wordt geïmporteerd vanuit Nieuw Zeeland, Australië en Engeland.

Er werken  zo’n 70 tot 80 mannen en vrouwen in het fabriekje. De arbeidsomstandigheden zijn goed. De eigenaar van de fabriek (mijn Nepalese vriend)  heeft er bewust voor gekozen om geen elektrische breimachines aan te schaffen zodat alle werknemers in de fabriek hun werk (en dus inkomen) kunnen behouden.

De werknemers krijgen 20 % meer loon betaald dan de gemiddelde fabrieksarbeider.

OVER JAN BOSMANS

Jan werkt ruim 35 jaar binnen het onderwijs. Momenteel is hij werkzaam  als onderwijskundig ambulant begeleider voor kinderen met epilepsie. Hij heeft  de afgelopen 25 jaar tijdens zijn vakanties veel gereisd over alle continenten. In 1999 reisde  hij via  Noord India  naar Nepal. Hij  kwam in Kathmandu in contact met een Nepalese familie. Sindsdien is dat contact versterkt en is hij vaker bij deze familie op bezoek geweest. Net voor de aardbeving (februari 2015), was hij wederom op bezoek en bezocht hij ook een paar scholen om deze te voorzien van Engelstalige prentenboeken. Op weg naar huis nam hij een tas vol met wollen Nepalese mutsen mee. Deze mutsen verkocht hij  in een mum van tijd. De winst op de mutsen schonk hij aan een schooltje in Kavrestali (Nabij Kathmandu).  Planet Wool was geboren. Sinds februari 2016 importeert hij 100 % wollen handgemaakte producten waarvan de winst weer terug gaat naar Nepal. Inmiddels heeft hij in Nepal een redelijk groot netwerk die hem helpen bij het vinden van goede projectjes. Alle winst komt ten goede aan hoofdzakelijk Nepalese kinderen die de hulp hard nodig hebben (straat- en weeskinderen, en gehandicapte kinderen).  Lees meer in de blogs.